Hva trenger du når du får en valp i hus?

Post Test Title
Posted in: Hund

Hva trenger du når du får en valp i hus?

Venter du en firbeint bestevenn i hus? Ja, da er det mange ting som bør tenkes på før den lille flytter inn.
Her kan du lese om hva du bør tenke på før du henter valpen, forskjellen på ulike leker og godbiter, valg av fôr, gode tips og mye mer.

Få 25% på alt du trenger til valpen din i en av våre butikker!

Ler mer her!

Hos våre fysiske butikker kan du få hjelp til å skreddersy en valpepakke som passer deg og ditt nye familiemedlem. Få hjelp til å finne riktig størrelser og tips til produkter som passer din rase. Du får 25 % rabatt på kjøpet ved å velge noe fra hver kategori som er listet nedenfor

Pakken må inkludere

  • Bur / transportveske / transporbur
  • Seng / madrass
  • Mat- og drikkeskål
  • Halsbånd / sele og kobbel
  • Klotang
  • Shampo / balsam / annen pelspleie
  • Børste / kam
  • Leke
  • Godbiter / snacks

Finn din nærmeste PetXL-butikk her!

Soveplass
En valp er som regel veldig leken og nysgjerrig, men når batteriene må lades er det viktig med en soveplass som er rolig og føles trygg. Har man barn i familien er det viktig at soveplassen er en plass valpen får hvile helt uforstyrret. Dette bidrar til en tryggere oppvekst for valpen, og vil gjøre det enklere for dere i fremtiden når hunden vet hvor sin plass er. Vi anbefaler gjerne to liggeplasser som er nært dere (for eksempel nært sofaen om det er der dere tilbringer mye tid når dere er hjemme på dagen, og nært deres seng på soverommet om natten) slik at valpen kan føle seg trygg.

Det er viktig å huske at valpen er nettopp blitt skilt fra sine søsken og mor som har vært valpens flokk, så nå er dere den nye flokken.

Alle vil ha en trygg valp og det er derfor viktig å bygge opp selvtillitten og gjøre valpen trygg hjemme. Det kan være lurt å ha valpene i nærheten de første nettene hjemme slik at den vet at dere ikke er langt unna. Vil dere at hunden etter hvert skal sove i for eksempel gangen, må dette gjøres gradvis. Her kan det være lurt at en av dere selv ligger i gangen sammen med valpen noen netter slik at den venner seg til å være der ute. 

En soveplass kan være alt fra en hule, seng, madrass, bur eller bare ett pledd. Det viktigste er at den er plassert et sted valpen får ro. Noen foretrekker å kjøpe en kvalitetsseng tilpasset valpens voksen størrelse med en gang, mens andre foretrekker å kjøpe en billigere og mindre seng i første omgang da valper gjerne biter i stykker ting. Dette er veldig individuelt etter eiers ønske. Vi har mange alternativer, og hjelper deg gjerne.

Se utvalget av senger og madrasser til hund her

Valp i huset
Som barn har ikke valper kontroll over når de må på do, så uhell skjer så lenge de vokser og lærer. Det er viktig å være konsekvent med en valp, spesielt de første ukene, for å bygge opp en rutine og en kunnskap rundt dette med å gå på do. Valper har ulike grunnlag fra hva de har lært hos sin oppdretter, mor eller søsken. Noen valper er husrene nesten med en gang, mens andre trenger lengre tid. En god regel er å alltid gå ut med valpen etter mat, lek og soving. Da bygger man opp en rutine der valpen skjønner at den går på do ute, og gjerne ros den med en godbit når den gjør fra seg ute. Likevel kan uhell skje inne og derfor er det lurt med produkter som hjelper å fjerne all lukt fra et tidligere uhell ettersom det er lett for hunden å gå på do samme plass som den har vært tidligere. Vanlig såpe fjerner ikke rester av urin og avføring på samme måte som egne produkter. De er spesielt formulert med bioaktive enzymer til å angripe urin på molekylnivå og fjerner dermed all lukt. Noen bruker også tisselaken, gjerne da i bur eller i seng.

Når det gjelder sikring i huset bør du gjøre deg noen tanker om akkurat dette. Det er kanskje enkelte områder du ikke vil at valpen skal komme til, som ildsted, under tv-benken med alle ledninger hengende ned eller trappen opp til 2.etasje. Her kan en lekegrinn hjelpe deg med å avgrense området slik at du føler deg litt tryggere mens valpen utforsker området.

Hundeleker

Er det første gang du får hund, eller er det lenge siden du har hatt hund i hus er det mye å sette seg inn i. Det finnes et hav av ulike leker på markedet og som oss mennesker er også hunder individer med ulike ønsker, behov og meninger. Noen leker som fungerer godt for andre valper, trenger ikke nødvendigvis å fungere for din. 

Her er en kort oppsummering over forskjell på leker til den firbeinte:

  • Tøy/plysj leker har ofte dobbel søm og har ikke farlige deler som hunden kan prøve å svelge. Spesielt valper kan ofte knytte seg til plysjleker, da de setter mye lukt på seg. Har man vært på besøk hos oppdretteren er det mange som tar med en plysjleke/bamse, slik at valpen får med seg noe med en kjent og trygg lukt på. Mange plysjleker kommer også helt uten fyll eller med lite fyll slik at det ikke blir like mye for deg å rydde opp om det går hull på den. Det er også en del plysjleker som lager pipelyd som veldig mange hunder synes er ekstremt artig. 
  • Aktiviseringsleker er en kategori med leker der hunden får noe å bryne seg på. Det kan være alt fra godbitballer og brettspill, til automatiske ballkastere eller snusematter. Har man en aktiv valp er en aktiviseringsleke en god vei å gå da mental stimulanse gjør ofte en hund mer sliten enn fysisk aktivitet. Du kan også se litt på de ulike hjernetrim-leke vi har. Der finner du blant annet Canem godbitdispenser. Denne fyller du opp med tørrfôr eller godibter, også må hunden dytte den rundt for at maten skal komme ut. Dettte er mentalt stimulerende og gir hunden din noe å bryne seg på. 
  • Belønningsleke er en helt spesiell leke som brukes under trening. Har man en lekemotivert hund kan en rå belønningsleke være like god, om ikke bedre, enn en godbit. Konseptet er at man har en spesiell leke som hunden ellers aldri får ha tilgang på alene. Dette kan være en bungee leke, en ball med tau eller noe lignende. Leken er ofte i et tau, gjerne med strikk i, slik at du aktivt kan være med i leken med hunden din under belønningen. For hunder som elsker baller, er det nok å kaste ut favorittballen. Tug-e-nuff er et merke som er kjent for slike leker, og de finnes i mange ulike størrelser, farger og varianter. Ta en titt på utvalget her
  • «Valpeleker» er ofte stimuli leker, som f.eks gummiballer eller gummibein med knotter som stimulerer tannkjøttet når valpen biter på den. Baller blir mye brukt til valper siden de triller av gårde av seg selv og vil ofte holde valpen lengre i gang uten at du må engasjere deg  i leken. Baller eller bein der man kan putte godbiter i er også en populær slager til alle valper! 

Snacks til hund

Snacks til hund kommer i mange ulike smaker, typer, fasonger, lukter - ja, i mange varianter at det kan være litt vanskelig å ha en ordentlig oversikt. Vi deler opp snacks i tre ulike kategorier: godbiter, tyggebein og annen snacks. 

  • Godbiter kommer i mange ulike smaker, fasonger og størrelser, og det kan være litt overveldende å finne riktige godbiter når du har fått valp. Når man har valp bruker man en del tid med trening om man vil lære valpen triks, hvordan den skal oppføre seg eller andre ting, og da går det også med en del godbiter. En huskeregel når du har en valp er å passe på at godbitene ikke er for store. De skal helst være så små at valpen spiser den i ett jaft. Dette er fordi
    1. Om han bruker lang tid på å tygge godbiten ramler han ut av konteksten på hvorfor han fikk den, og det kan resultere i at fokuset forsvinner.
    2. Store godbiter gjør spesielt en liten valp mett veldig raskt. Det kan føre til dårlig mage og at lysten på godbiter forsvinner i treningen.
    3. Gir du små godbiter holder fokuset seg oppe ved at han ønsker mer.

    Små biter, og jo renere innholdsliste med mindre fyllstoff i som korn, ris eller mais, jo lengre vil hunden holde seg interessert uten en full mage. De mest populære treningsbitene på markedet er laget av 100% rent kjøtt som kun er tørket og skåret opp i små terninger som f.eks. Dr.Clauder’s og Anipuro. Du kan også bruke godbitpølse som kan deles opp i ønsket størrelse. Delibest har flere smaker på deres godbitpølser som passer yppelig til trening.
  • Tyggebein finnes i både små og store varianter den de større kalles for tyggebein og de minste for tyggepinner. Alle vet jo at det klør når nye tenner vokser ut, og det kan skape en tyggetrang hos valper, og et tyggebein kan spare stolbeina dine for mye skader. Ikke bare er tyggepinner bra for hundens tannhelse ved å bidra til å redusere plakk og tannstein, men de gir også mental stimulering og kan hjelpe hunden din å bekjempe kjedsomhet og stress.
    Tannhelse er en av de største problemene hos norske eldre hunder, og å lære en valp å tygge vil gjøre det enklere å vedlikeholde tenner med den mekaniske tyggingen i en voksen alder (sammen med tannstell). 

    Det finnes flere typer tyggebein: naturlige tyggebein som er laget av naturlig råhud, margbein, tyggelapper, tørkede dyredeler og dental snacks som er laget for både store og små hunder. Større tyggebein vil vare lengre, mens mindre vil bli spist opp raskere. All Natural har egne tyggebein som er laget for valper og eldre hunder som er litt enklere å tygge på. Disse er laget av 100 % tørket og presset rådhud, og smaker fantastisk. 

    Det er ekstremt viktig at du aldri lar hunden din være alene når den spiser på et tyggebein, spesielt valper. Noen valper kan sluke store deler av beinet, så det er viktig at du følger med og lærer deg tyggevanene til valpen.
  • Snacks til hund kan brukes som ekstra kos eller ros. Snacks kan være naturlige produkter som griseører, tørrfisk, grisehaler etc. som hunden din bruker litt tid på å tygge på. Med en valp er det viktig å se på innholdslisten. Inneholder det lite kjøtt og mye tilsetninger er det trolig veldig dårlig næringsmessig, og kan føre til dårlig mage eller over lengre periode overvekt. Slik som med tyggebein er det også viktig å holde valpen under oppsyn når den får snack i tillfelle den skulle sette noe i halsen eller sluke det raskt. 

Valg av fôr
Henter du din nye bestevenn hos en oppdretter, kan det hende du får med deg litt av fôret den er vant med eller at du får beskjed om hvilke den har brukt. Vi vil selvfølgelig anbefale deg å lytte til din oppdretter, som kjenner din valp, og din rase best. Likevel kan det skje at man ønsker å bytte merke av ulike grunner (tilgjengelighet, pris, mengde avføring, mangel på appetitt) eller at du rett og slett ikke har en oppdretter eller noe formening om tørrfôr.

Det er lurt å gjøre seg kjent med hva valpen har spist, for en valps tarmsystem er fremdeles under utvikling, og selv de minste endringer kan føre til en ustabil mage som kan vedvare lenge. Derfor er det lurt å ha som utgangspunkt å bruke det valpen er vandt med over en periode. Skal du bytte fôr anbefales det på det sterkeste at fôret blandes ut med det valpen er vandt med over en eller to uker som en rolig overgang. 

Hunder er, som mennesker, veldig forskjellige. Om din valp fungerer kjempebra på noe, kan det være at naboens hund ikke fungerer på det i det hele tatt. Vi er opptatt av ernæring og hundens biologiske behov, og ser ofte etter fine innholdslister på de fôrtypene vi har. Med fine innholdslister menes det:

  • mye kjøtt som første ingrediens (både ferskt eller tørket)
  • lite unødvendig fyllstoff (hvete, mais eller annen overdreven bruk av korn)
  • lite kunstige tilsetningsstoffer
  • viser gjerne til at sammensetningen er naturlig rik på vitaminer og mineraler som hunden trenger fra ingrediensene som er brukt

Er man litt observant på innholdslister kan man enkelt prøve seg fram til det som passer best for deg og din valp, både prismessig, tilgjengelighet og type proteinkilde. Valper bør spise fôr som er laget for hunder i vekst i 1-2 år. Små raser er ferdig utvokst tidligere, så da holder det som regel med valpefôr i omtrent 1 år. Mellomstore og store raser bruker betydelig lengre tid, da spesielt med tanke på muskelbygging, og vil trenge den spesielle dietten i omtrent 1,5-2 år. For gigant raser eller andre store og tunge raser som ofte har problemer med ledd og bein, er det spesielt viktig at får valpefôr beregnet til store raser. 

PetXL fører et norskprodusert merke som heter Nordic Nature. Nordic Nature har ekstremt høy proteinfordøylighet, noe som betyr at proteinene enklere blir tatt opp i kroppen som er bra for både muskler, hud og pels. Nordic Nature har to ulike valpe-fôr typer: Nordic Nature Puppy Small og Nordic Nature Puppy Medium/Large. Har du spørsmål om dette fôret eller andre er du hjertelig velkommen til å kontakte oss på kundeservice eller besøke din nærmeste PetXL-butikk. 

Se alle våre valpefôr her!

Pelspleie
Når du velger rase, er pelspleie og tiden du er villig til å bruke på dette, en viktig faktor på valg av hund. Uansett rase kreves det kloklipp, et bad i ny og ne, og børsting, så en god klotang, en mild shampo uten såpe i (gjerne en valpeshampo), og en enkel børste noe man må ha. Har du en rase som skal nappes er det lurt å ha en shampo for stri pels. Har du en rase med lengre pels kan det være lurt å ta med en stålkam som man bruker for å børste ut floker med, og en god balsam.

Se utvalget vårt våre pleieprodukter her!

Har du først valgt en rase som har pels som må klippes, har vi en rekke klippemaskiner og sakser som vil hjelpe deg med jobben. Er du usikker på produkter rundt din hunds pels, anbefaler vi å ta kontakt med din oppdretter, eller kontakte oss så hjelper vi deg gjerne.

Se utvalget vårt av børster og kammer her!

Halsbånd, sele og leiebånd

Et spørsmål vi møter ofte: trenger vi sele eller halsbånd? Ja, takk begge deler!

Et halsbånd er noe som er lurt å ha på valpen hele dagen uavhengig om dere er inne eller ute. Må den plutselig på do har du ikke tid til å ta på utstyret, så da er det greit med et halsbånd som du klikker leiebåndet på. Halsbånd kan også være nyttig for å henge et ID-merke på, med navn på hunden og/eller ditt telefonnummer. Er uhellet først ute og valpen blir borte er det greit at de som finner valpen får tak i deg med en gang. Særlig når valpen kommer i «tenårene» som er rundt 6 måneders alderen. Da kan ting være fryktelig interessante og grenser testes.

Sele anbefaler vi når valpen begynner å utforske mer, liker å løpe eller kanskje dere har barn som skal være sammen med den. Ved å bruke en sele skåner dere hundens nakke mot rykk. Sele er noe vi bruker på voksne hunder når vi går lengre turer, for rett belastning og komfort. Likevel anbefales det å bruke halsbånd når man trener på å gå fint, mens en sele vil gjøre lekestunden i hagen eller skogsturen mer behagelig for en valp. 

Når du velger leiebånd er lengden på båndet viktig. Du ønsker for eksempel ikke å fotfølge en valp som skal lære seg å gå på do. Et leiebånd med litt lengde på 1,8-3 meter lar valpen utforske litt mer, og kan gjøre gåturene når den er litt eldre mer behagelige. Kortere bånd som 1-1,5m er fine til trening, gå fint eller byturer der du trenger god kontroll. Når hunden omsider er voksen og klar for å dra på tur, kan en strikkobbel gjøre fjellturen, joggeturen eller gåturen mer behagelig for begge parter.

Vi hjelper deg med alle spørsmål du måtte ha

Å få valp er krevende, det vet vi alt om, og vi skjønner at det kan være mye å sette seg inn i. Vi hjelper deg mer enn gjerne med å finne alt du trenger til din firbeinte kompis, både på nett og i butikk. Se en oversikt over alle våre butikker her!

26. juni 2023
Copyright © 2021 PetXL AS