Hamster er populære kjæledyr på grunn av deres søte og nysgjerrige natur. Men det er viktig å forstå deres behov for plass, mat og mosjon for å sikre at de har et sunt og lykkelig liv som kjæledyr. Enten du planlegger eller allerede har skaffet deg hamster, er det en del ting du må tenke på for at hamsteren skal trives. Her kommer en liten guide på veien av hva du trenger å tenkte på.
Valg av bur:
Før var det vanlig å holde hamsteren i et lite bur, gjerne kun med et hus og et løpehjul. Nå er det heldigvis mye større fokus på å møte dyrets naturlige adferd. Om en hamster er stresset eller har for liten plass, kan du oppleve at den begynner å bite på sprinklene på buret. Dette er hverken bra for hamsteren, eller særlig hyggelig å høre på for deg.
Det første du må tenke på er hvilket bur du ønsker. Her er det mye å velge mellom, så vi har laget en liste over ting som er viktig å huske.
Sjekkpunkter til bur;
- Syrisk hamster: Minstemål: 80x60cm Anbefalt: 100x60 cm
- Dverghamster: Minstemål: 60x40cm Anbefalt: 80x60cm
- Buret bør ha en tett vegg på minimum 20 cm høyde før sprinklene begynner, slik at man kan fylle dette med bunnstrø så hamsteren har mulighet til å grave tunneler.
- Grunnflate er viktigere enn høyde! Hamster har dårlig dybdesyn og kan skade seg om de faller fra høyder.
- For å kompensere for dårlig syn har de utviklet meget god hørsel og luktesans. Hamsteren har det derfor best når den kan stå i et rom med minst mulig høye lyder og sterke lukter.
- Buret må stå på en plass fri for trekk, helst med en romtemperatur mellom 19-22 grader.
- Hamstere trives best alene.
Noen av burene vi anbefaler:
Burinnredning:
Bunnmateriale: Her er det 2 ting som er viktige å huske på:
1. Det må være et støvfritt bunnsubstrat så det ikke irriterer hamsterens luftveier.
2. Det må klare å «holde på» tunnelene hamsteren graver uten at de faller sammen.
Vi anbefaler å bruke papirstrø til hamster, dette er helt støvfritt og holder veldig godt på tunnelene de graver. Skal du bruke noe trebasert er det viktig at dette er trygt for hamsteren, mange tresorter kan være giftig. Før var det også vanlig å gi hamsteren bomull i sovehuset, dette er ikke å anbefale!
Løpehjul: Det er viktig at hjulet er stort nok for den hamsterarten du har. Dverghamster bør ha minimum 20 cm og syrisk hamster 28 cm. En god huskeregel er at hamsteren skal være rett i ryggen når den løper i hjulet. Velg helst hjul med hel bunn, da hjul av netting kan skade fotene til hamsteren.
Leker: Tennene til hamsteren vokser hele livet, derfor er det viktig å gi den nok av leker den kan tygge på slik at de slipes. Hus, tunneler og leker i tre fungerer utmerket, har du epletre i hagen kan du også gjerne gi grener av dette.
Steiner: Slik som tennene så vokser også hamsterens klør hele livet. Disse må noen gang klippes, men de fleste hamstre sliter de ned ganske greit på egen hånd. Innreder du buret med litt store steiner som hamsteren kan klatre på/løpe over vil dette hjelpe den å holde de kort.
Steinene kan du hente fra egen hage, men husk å koke de først så du ikke tar med farlige bakterier og parasitter inn i buret. Finner du en flat stein kan denne gjerne plasseres under der hamsteren drikker. Da sikrer du deg at hamsteren daglig går over steinen. Saltstein og gnagerstein ikke er anbefalt.
Hus: Et hus kan brukes både som soveplass, lekeplass og skjul. Huset kan gjerne være i tre så hamsteren kan gnage på det for å slipe tennene sine. Har du plass i buret må du gjerne ha flere hus som hamsteren kan benytte seg av.
Aktivisering: Hamsteren bør daglig få komme ut av buret sitt for å utforske nye miljøer. Det er viktig at dette foregår på en trygg måte, så hamsteren ikke kan skade seg eller stikke av. Man kan kjøpe for eksempel luftegård til hamster, eller store plastkasser som man fyller med diverse leker, hus og underlag. Hamsterball som hamsteren kan løpe inni er ikke anbefalt.
Mat og vann: Vannet må byttes hver dag så hamsteren alltid har rent vann. Husk også å vaske drikkeflasken/drikkeskålen regelmessig.
Du kan gjerne ha en matskål i buret, men om man skal følge dyrets naturlige adferd er det mye bedre om du gjemmer maten rundt omkring i buret slik at den må lete den opp selv.
I vill tilstand har hamsteren et svært variert kosthold. Det er viktig å ta hensyn til dette til våre tamhamstre også. Et godt sammensatt fòr av frø og proteiner anbefales, helst med pellets. I forhold til mange andre gnagere skal hamsteren ikke ha høy. De kan få tilleggsfòr av forskjellige blomster/urteblandinger, men pass på at dette er mykt. Harde, skarpe strå kan skade eller i verste fall stikke hull på kinnposene deres.
I tillegg kan du gi hamsteren diverse grønnsaker, feks brokkoli eller paprika. Dette bør kun serveres i små porsjoner som snacks så den ikke hamstrer det med seg for lagring, der det vil mugle innen kort tid.
Skrevet av Mari Johansen - PetXL Lade