Blog's Menu

Startguide til marsvin

24. februar 2023

Startguide til marsvin

Marsvin er dag-aktive gnagere som stammer fra villmarsvin og har gjennom tusener av år blitt domestisert og er nå en del av tre forskjellige hovedtype marsvin: korthår, langhår og strihår. De er sosiale dyr med et bredt språk, som trives best i par eller grupper. Her finner du en liten innføring i hva du må tenke på før du anskaffer deg marsvin som kjæledyr.

Hvor mange marsvin trenger jeg?

Marsvin lever i et hierarki og trives best i flertall. Marsvin skal derfor aldri holdes alene.
Man kan fint ha marsvin i par eller grupper. De blir kjønnsmodne allerede ved 4-ukers alder, så det er viktig å tenke på hvilke kjønn man setter sammen. Avhengig av personlighet vil hunner ofte gå sammen to og to eller i grupper, mens hanner er lettest å få til å fungere i par og ikke grupper. Dersom hannene er kastrert kan de gå sammen med andre hunner.

Marsvin skal ikke holdes sammen med kaniner, da kaniner er bærere av en bakterie som sykdomsfremkallende for marsvin og de har svært forskjellig språk og behov.

Hold av marsvin

I vill tilstand lever marsvin i grupper på 5-20 dyr. De graver små huler i jorden og tunnelsystemer i gresslaget. Hulene brukes både som soveplass og som gjemmested for fiender. Det er derfor viktig at buret er godt utstyr med gjemmesteder og hus slik at marsvinene kan føle seg trygg.

  • Bur: Bør være størst mulig! Husk at de skal ha god plass til å bevege seg, samt at man skal ha plass til mat- og vannskåler, leker, hus og høy. Vi anbefaler å bruke så stort bur som mulig. Det bør være minimum 120x60cm, men gjerne større!
  • Leker: Tunnelsystemer og tyggepinner er fine måte å aktivisere marsvin på.
  • Mat og vann: Marsvin drikker ofte mer når de har fri tilgang i en skål, da er det viktig med en skål som er stabil nok til at den ikke kan veltes.. Benytt gjerne en skål til den daglige maten og en annen skål til friskt grønt. Vi anbefaler også å bruke både drikkeflaske i tillegg til en vannskål. Bruker man drikkeflaske må denne være stor nok til at den ikke rekker å bli tom mellom de daglige vannskiftene.
  • Gjemmested: Tunnelsystemer, hus, huler eller lignende er flotte gjemmesteder.
  • Strø: Bruk en type strø som ikke støver, da dette kan gi luftveisinfeksjoner hos marsvinet og strø som ikke er for hardt, da dette kan føre til skader på de små føttene deres. Man kan også benytte seg av trepellets, alspån, fleecepledd eller andre tepper som bunnmaterialet, som skiftes og vaskes fortløpende.
  • Tyggepinner: Grener fra trær (eple-, pæretre, bjørk og selje), røtter og granskudd er ypperlig å gi.

Buret bør plasseres på et sted slik at marsvinene kan føle seg trygg fra eventuelle andre husdyr (katt eller hund) og på en slik måte at det ikke utsettes for trekk, direkte sollys eller for nært varmeovner. Vanlig romtemperatur er å foretrekke mellom 15 og 22 C grader. Marsvin har god hørsel og bør derfor skjermes fra høyfrekvente lyder fra datamaskiner og høye lyder fra for eksempel TV og stereo.

Fôring

Marsvin er herbivore, det vil si at de spiser kun grønt. Det daglige kostholdet til et marsvin skal bestå av nærmest fri tilgang (minst 80 %) grovt høy (H2/H3) og resterende i tørrfôr (ca. 30-40 gram pr. voksent marsvin, tilsvarer ca. 3 ss tørrfôr). I tillegg kan marsvinet få både frukt og grønt.

Tørrfôret som gis bør bestå av ensformig fôr som for eksempel pellets. Dette er for å unngå at marsvinet kun plukker ut det den liker best av frøblandinger og ikke får i seg den næringen den trenger. Siden marsvin ikke kan fremstille C-vitamin selv, må dette føres til via kosten. Velg pellets med høyt C- vitamin innhold + grønnsaker som f.eks grønn paprika som inneholder masse c vitamin, men ikke like mye sukker som rød paprika.

Eksempler på grønt man kan gi: Kål, brokkoli, grønn kål, fennikel, løvetann, dill, basilikum, rosmarin, paprika og fersk mais. Agurk og gulrot er svært rik på vann og bør derfor gis i mindre mengder. En gang iblant kan man gi frukt som appelsin, melon og banan. Ulike salater har ingen næringsverdi og betraktes derfor som godbiter.

Husk at alt må gis med moderasjon og et marsvin som ikke er vant til daglig frukt og grønt må tilvennes litt og litt over tid for å unngå diaré.

Marsvin skal IKKE ha mineral/gnagesten.

Visste du at 

  • Marsvin er kjønnsmodne allerede ved 4 ukers alder?
  • Man kan dra på marsvinutstilling og stille ut eget marsvin?

  • Marsvinets fortenner og jeksler vokser hele livet?

Skrevet av Benedicte Ikki – PetXL Vestby